Ден за безопасен интернет

На 11 февруари 2020 година за 16-и път светът отбеляза международния Ден за безопасен интернет като израз на загрижеността за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ бе основното мото на инициативата, призовавайки всички заинтересовани страни да се обединят и да участват в създаването на по-добър интернет за всички, по-специално за деца и младежи.

Тази година ученици от СУ „Елин Пелин“  със своите преподаватели  отбелязаха  Деня за безопасен интернет с различни дейности с цел повишаване на  осведомеността за по-сигурен, по-добър интернет и за безопасно и отговорно използване на информационните технологии

С презентация подготвена от г-жа Даниела Ябанджиева,  учениците от начален етап формулираха основните правила за безопасност в интернет:

  1. Никога да не дават лична информация за себе си и за своите близки
  2. Ако попаднат на информация, която ги кара да се чувстват неудобно, веднага да споделят с родителите си, учителите си или да подадат сигнал на съответните служби.
  3. Никога да не се съгласяват на срещи с някого, с когото са се запознал в Мрежата, без да го обсъдят първо с родителите си. Ако те се съгласят, да уговорят срещата на обществено място и да  вземат някой възрастен със себе си.
  4. Никога да не изпращат своя снимка или каквото и да е на някого, без да питат родителите си.   
  5. Да не отговарят на съобщения, които са лоши, жестоки  или ги карат да се чувстват неудобно.
  6. Да уточняват с родителите си правилата за работа в Интернет. Заедно да решават кога могат да го ползват, за колко време и кои сайтове могат да посещават.

Ученици от прогимназиален етап  с преподавател г-жа Светлана Кателиева отговаряха на тестови въпроси.

Така направиха проучване  как да споделят снимки и видеоклипове в интернет и как да  управляват поверителността на данните си.

Интересно бе мнението на младите хора за искането, даването и получаването на съгласие онлайн, което често се  случва в техните приятелски взаимоотношения