БДП

План за дейностите по БДП за учебната 2023/2024 година

29 ЮНИ – НАЦИОНАЛЕН ДЕН  НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

[divider]

КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ НА УЛИЦАТА 

КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ НА УЛИЦАТА

 

ЧЕТИРИ СА ОСНОВНИТЕ МОМЕНТИ ОТ ВСЕКИДНЕВИЕТО НА ДЕЦАТА, КОГАТО Е ЗАСТРАШЕНА ТЯХНАТА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ:

- в играта на улицата;

- при каране на велосипед, кънки, скейтборд и други

- при използване на МПС за обществен превоз

НАЙ-ВАЖНИТЕ ПРАВИЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА УСВОИ ВСЯКО ДЕТЕ, ЗА ДА СЕ ДВИЖИ ПО ПЪТЯ БЕЗ ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА СИ, СА:

  • Винаги се пресича при зелена и никога при червена светлина на светофара! При пресичане на оживени кръстовища обаче не бива да бързат да слизат на платното веднага след зеления сигнал. Въпреки него първо трябва да се огледат, защото може да има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент - на червено, и то с висока скорост.
  • Ако наблизо има пешеходна пътека, се пресича на нея. Ако няма, преди да слезем на пътното платно, се оглеждаме в двете посоки и пресичаме само ако не приближават коли.
  • При пресичане трябва да се движим бързо, но никога не трябва да се тича! Честа погрешна нагласа на децата е стремежът им колкото може по-бързо да преминат опасната зона на пътя.
  • Винаги се движим по тротоара, ако няма такъв, слизаме на улицата и се движим в посока, противоположна на посоката на движение на колите. Ако има тротоар, но не можем да минем по него по някаква причина, слизаме на улицата и вървим най-близо до тротоара.
  • Не трябва да се излиза на улицата непосредствено преди или зад кола, автобус или друго пътно превозно средство, спряло за малко на пътя. Има опасност да потегли, без шофьорът да ви види.
  • Да не се изскача изневиделица на пътното платно и да не се играе там.
  • Трябва децата да са видими за шофьорите в тъмното. При пресичане на улици по тъмно това се прави само на места с работещо улично осветление, за да се виждат от водачите. Пешеходците трябва да са достатъчно видими за шофьорите. Затова децата трябва да са якета и раници със светлоотразителни ленти или елементи, може да се ползват и жилетки за целта. Те увеличават три пъти разстоянието, от което детето може да бъде забелязано в тъмното.
  • Децата задължително трябва да ползват стандартните предпазни колани в автомобила. Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофа са били пътници в автомобилите - безпомощни потърпевши.

ВИДЕОМАТЕРИАЛИ

„Как да се движим безопасно?“ 

„Колко опасни могат да са няколко секунди с поглед в телефона“