9 февруари – Ден за безопасен интернет

На 9 февруари 2021 година светът отбеляза Деня за безопасен интернет с мотото „Заедно за по-добър интернет“.

И тази година учениците от СУ „Елин Пелин“  със своите реподаватели  отбелязаха  Деня за безопасен интернет с различни дейности с цел повишаване на  осведомеността за по-сигурен, по-добър интернет и за безопасно и отговорно използване на информационните технологии.

Г-жа Даниела Ябанджиева подготви и представи пред учениците от начален етап  правилата за безопасно сърфиране в интернет. В ситуация сме на извънредно положение и в условия на обучение от разстояние в електронна среда. Потреблението на интернет услуги се повишава, съответно се увеличават и рисковете и вредите за децата. Учениците формулираха основните опасностите в интернет и начините за предпазване от тях.

Г-жа Светлана Кателиева запозна учениците от прогимназиален и гимназиален етап с рисковете от фалшивата и манипулативна информация в интернет и начините да я разпознаем.

Доказано е, че човешкият мозък възприема най-лесно и чисто интуитивно теми, свързани с личните му страхове, със семейството му, със здравето и личното оцеляване. Ето три най-обикновени правила за разпознаване на фалшивите новини  при сърфиране в морето от информация в интернет:

Преди да се доверим на някой информационен сайт е добре да направим следното:

  1. Да видим има ли адрес реален, а не някакъв си имейл и лице за контакт, посочено на сайта. Обикновено това е посочено с малки букви, в най-долната част на страницата;
  2. Да има описан екип, който работи за дадения сайт – с имена на журналисти и това да са реални хора и техните имейли или друга контактна информация. Можем да засечем имената като ги потърсим например във Фейсбук;
  3. Да помислим как се финансира този сайт, колко и какви реклами има. Ако е финансиран от конкретна организация, обикновено има логото ѝ някъде на страницата на медията. Да прочетем няколко текста и да видим какви интереси се защитават или съответно критикуват. И чак тогава да преценим дали това, което пише е достатъчно достоверно.

ВНИМАНИЕ! Така наречените файлшиви сайтове, манипулират със заглавия извадени от контекст, най-често развиват бомбастичните си фалшиви новини около някаква полуистина. Много често публикуват откровени лъжи и клевети. И тъй като са анонимни няма начин да бъдат съдени или да им се търси каквато и да била отговорност.

За опасностите в интернет учениците от прогимназиален и гимназиален етап се запознаха чрез видео материал: