Първо място от Орфеево изворче

Училищният танцов състав към СОУ „Елин Пелин” взе участие в ХV-ти юбилеен  Национален музикално- фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, който се проведе от 20 март до 23 март в гр.Калофер. Организатор на конкурса е Националният младежки фолклорен съюз /НМФС/ – България с председател Николай Гурбанов.

От 2014 г. НМФС „Орфеево изворче”- неправителствена организация на учители по музика – фолклористи от цялата страна, се обединяват заедно с младежкия съюз, за да предадат своя богат опит на младите таланти от НМФС – България, защото в тях се инвестира бъдещето  на България, за да ни има и след нас.

            За петнадесета поредна година детският фолклорен конкурс предостави възможност за творческа изява и развитие на младите таланти . Тази година в благородната надпревара в уникалния празник се състезаваха 650 състава и хиляди изпълнители от всички фолклорни области. Както винаги, конкурсът „Орфеево изворче” се превърна в поредната Орфеева симфония  на любовта, светлината и гордостта на българина.

Училищният танцов състав  към СОУ „Елин Пелин”  завоюваха първо място и получиха  диплом „Почетно отличие Златна лира на Орфей” от Националния младежки фолклорен съюз „Орфеево изворче” и Община Калофер  при представянето си на ХV-я Юбилеен национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче” гр. Калофер.

Във връзка с наградата Училищният танцов състав  към СОУ „Елин Пелин”  проведе среща и с г-н Румен Стоянов – кмет на град Калофер, под чийто патронаж се провежда конкурсът. Човек, който не само милее за фолклора, а и работещ за запазване на народните традиции, родови корени, дух и памет българска.

Фолклорът е нашата национална идентичност и днес, когато сме част от голямото европейско семейство, ние трябва да обогатяваме европейската култура, като популяризираме бита, нравите и традициите на нашите предци, а това е уникалната ни фолклорна култура.

Нашите ученици заплениха публиката  и достойно  защитиха името на училището и на град Варна .

« на 13 »