Награди 2018/2019

Над 300 участници има на ХIII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ във Варна. Фолклорният празник изпъстри с ритъм и настроение гостоприемните атриуми на Grand Mall от 15 до 16 ноември. Рекордният брой талантливи млади участници се състезаваха за престижните отличия пред жури от уважавани изпълнители и преподаватели – авторитети в българската фолклористика. Журито оценява състезателите по майсторство на изпълнение, сценично поведение и въздействие, а също – подбор на музикален съпровод, костюм и реквизит. Председател на журито е акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив.

Учениците от 9 а клас – паралелка с професия „Танцьор“ с ръководител Галя Желева завоюваха второ място.

Усмивките на младите танцьори от представителния танцов състав при СУ „Елин Пелин“с ръководител Тодор Тодоров са за завоюваната първа награда в 13-ото издание на фестивала „Фолклорен изгрев” град Варна.


 Първо място в IV Национален конкурс „Децата на България пеят и танцуват“ гр. Шумен

Учениците от 9 а клас – паралелка с професия „Танцьор“ с ръководител Галя Желева. След един пъстър и емоционално наситен уикенд IV фестивал на българския фолклор „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ гр. Шумен отличи с награди най-успешно представилите се участници. В категория хореографски паралелки 8 – 11 гклас с първо място бяха наградени нашите ученици с изпълнение на Видински танци и Моминска лазарска ръченица.

Танцовият състав при СУ „Елин Пелин“ –Варна взе участие в Националния музикално – фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ – град Пловдив, 2019 г.

Това е един от най-големите по посещаемост и качество на журиращия и организационен състав конкурси в България. Събитието се провежда ежегодно, по традиция през предпоследната седмица на месец март. Главен организатор е Български национален младежки фолклорен съюз с председател Н. Гурбанов, а съорганизатор е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Конкурсът е включен в програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2019 година. Училищният танцов състав с ръководител Тодор Тодоров завоюва Второ място с диплом и сребърна лира.

Учениците от ХТТС с ръководител Тодор Тодоров участваха и завоюваха звание „Лауреат 1-ва степен“ на Североизточен квалификационен етап от Национален фолклорен-конкурс „Бъдност за талантите на България“ и класиране на Национален заключителен етап – Национален фолклорен фестивал-конкурс „Бъдност за талантите на България“ 2019 г. гр. София. И там със своето отлично представяне заслужиха аплодисментите на публиката и високото отличие на журито.

Специална награда за учениците от 9 а клас – паралелка с професия „Танцьор“ с ръководител Галя Желева и първа награда за учениците от ХТТС с ръководител Радослав Иванов от Дванадесетия празник на фолклорното изкуство „Като жива вода – Суворово 2019“ гр. Суворово.

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ТАНЦОВ АНСАБЪЛ ПРИ СУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ – гр. ВАРНА


Учениците от ХТТС с ръководител Галя Желева участваха в 19 Детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“- Хасковски минерални бани. Завоюваха Първо място със златен медал. Цели на фестивала са: Културен обмен и сътрудничество на децата от България и чужбина и техните преподаватели; запознаване с културата на България. Приобщаване към културните ценности на музикалното, танцовото и изобразителното изкуство. Предоставяне на възможност за творческа изява; издирване и популяризиране на млади таланти, обмен на репертоар и опит.

Учениците от двата ХТТС с ръководители Радослав Иванов и Тодор Тодоров се представиха отлично и участваха в заключителния концерт на Европейския младежки музикален фестивал“Силата на песента“, където получиха грамота с плакет.

В съответствие с изпълнение на Плана за дейностите на Регионален методически съвет към Регионално управление на образованието – Варна на 23.04.2019 г. в СУ „Елин Пелин“ гр. Варна се фестивал „С България в сърцето по света“, който съчетава обучението по английски език и хореография. Активни в подготовката му бяха учителите по английски език – А. Владева, Ек. Стоянова и Р. Николова.

Учениците представиха презентация на английски език за Деня на Земята; пяха и танцуваха в ритъма на популярни английски песни, показаха жизнерадостния пролетен танц „По Гергьовден“ и динамичните и завладяващи ирландски танци. Така доказаха, че с песни и танци по-лесно се усвоява английски език.

В съответствие с изпълнение на Плана за дейностите на Регионален методически съвет към Регионално управление на образованието – Варна и във връзка с професионалното ориентиране на учениците, за популяризиране на професия танцьор на 17.05.2019 г. в СУ „Елин Пелин“ гр. Варна се проведе STE(A)M урок „Преподаване и учене на английски език чрез танца“, който съчетава обучението по английски език и хореография.


Гости на урока бяха: г-жа Венцеслава Генова – началник на РУО Варна; г-жа Розета Заркова – старши експерт в РУО Варна; г-н Величко Тодоров – старши експерт в РУО Варна. Присъстваха и ученици от варненски училища.

Второкласниците се преобразиха на десет малки индианчета и под съпровода на популярна английска песен изиграха своя танц. Третокласниците представиха броилка на английски език. Учениците от четвърти клас поздравиха присъстващите с песента „Хей дете танцувай с мен“ – на английски и на български език. Вокална група „Моряче“ се включи в урока с любими детски английски песни. Динамичните ирландски танци завладяха публиката. Учениците от пети и шести клас в ритъма на рапа показаха за тях какво е любимото училище.

Най-въздействаща част от урока бяха жизнерадостните български танци „По Гергьовден“ и „Шопски танц“.

Така STE(A)M показа как чрез танца може да се преподава и да се учи забавно английски език и доказа, че с песни и танци по-лесно се усвоява английски език.